Achiziţii publice cu nemiluita. Cum ajunge un laptop să coste şi dublu de la o instituţie la alta

DISTRIBUIȚI

Achiziţiile publice se numără printre cele mai generatoare sectoare de corupţie şi prejudicii în bugetul de stat. Aşa se face că preţul aceluiaşi model de laptop ajunge să coste şi dublu de la o instituţie la alta. Aceeaşi metodă este folosită şi în cazul achiziţiei unui banal top de hârtie. Nu o spunem noi, ci ne arată, concret, datele unui studiu realizat recent. Prejudiciul în cazul achiziţiilor publice a fost anul trecut de aproape 200 de milioane de lei.

Că statul pierde sume uriaşe prin achiziţiile publice poate am mai auzit. Acum ne-am şi convins. Un studiu realizat de Institutul pentru Politici Publice scoate la iveală date importante, nejustificate, despre cum un produs poate costa diferit, în funcţie de instituţia de stat care-l achiziţionează.

Şi un aparat de aer condiţionat a fost achiziţionat cu sume diferite de instituţiile spitaliceşti. La preţul cel mai mic l-a cumpărat Spitalul Orăşenesc Ţăndărei, aproximativ 1.200 lei, asta în timp ce Spitalul Judeţean Sălaj a dat pe acelaşi tip de aparat peste 1.700 de lei.

Şi când vine vorba de maşini, instituţiile statului aruncă banii. Dacă un model Dacia Duster este cumpărat de Primării, în medie, cu suma de aproape 80.000 de lei, în oraşul Petrila, un astfel de autoturism a fost achiziţionat la preţul de 90.840 lei.

În privinţa achiziţiei de extinctoare, se remarcă situaţia şcolilor din sectorul 3 al Capitalei, unde produsele sunt cumpărate de la acelaşi distribuitor. Preţul unitar pentru acest produs este cel mai mare din lista de instituţii participante la cercetare.

Diferenţe de bani au fost şi la cumpărarea topurilor de hârtie A4.

În încercarea de a evita astfel de posibile furturi, se doreşte înfiinţarea unei Unităţi Centrale pentru achiziţii.

Din estimări, marja de scădere rezonabilă la contractarea de achiziţii în sistem centralizat este de cel puţin 10 la sută. Asta ar însemna o economie de două miliarde de euro, raportat la volumul anual al achiziţiilor de aproximativ 18 miliarde de euro.

Experţii olandezi au implementat deja un astfel de sistem prin care au obţinut economisiri substanţiale la buget.

Numai anul trecut, România a avut un prejudiciu de peste 190 de milioane de lei, în urma achiziţiilor publice.