Abdulkadîr Maşaripov, originar din Uzbekistan, a fost identificat drept criminalul care a împuşcat mortal zeci de oameni la clubul de lux Reina de la Istanbul, chiar în noaptea dintre ani

DISTRIBUIȚI

Autorităţile din Turcia l-au prins în sfârşit pe autorul atacului terorist din noaptea de Revelion, comis la Istanbul. Teroristul, care a fost antrenat pentru teribilul masacru în Afghanistan, şi-a recunoscut fapta. Gruparea Stat Islamic se află în spatele sângerosului atentat de pe întâi ianuarie, soldat cu 39 de morţi şi zeci de răniţi.

Abdulkadîr Maşaripov, originar din Uzbekistan, a fost identificat drept criminalul care a împuşcat mortal zeci de oameni la clubul de lux Reina de la Istanbul, chiar în noaptea dintre ani. După mai bine de două săptămâni de la atac şi după căutări ample, teroristul a fost găsit – mai exact, în noaptea zilei de luni, în cartierul Esenyurt de la Istanbul.

El se ascundea în locuinţa unui prieten, tot un uzbek, care a fost şi el arestat, alături de trei femei. În locuinţă au fost găsite arme şi muniţii, dar şi valută – echivalentul a 200.000 de dolari. Toate bunurile au fost confiscate de poliţie. Contrar primelor informaţii apărute în presă, fiul în vârstă de patru ani al atacatorului NU se afla cu el în momentul raidului.

Atentatul a fost revendicat la scurt timp după ce a fost comis de organizaţia teroristă Stat Islamic. Gruparea a precizat că a acţionat în semn de răzbunare pentru intervenţia militară a Turciei în Siria. Însă nu doar turcii au căzut victime. Cetăţeni din opt ţări străine, printre care Israel, Franţa sau Arabia Saudită se numără printre cei ucişi de gloanţele lui Abdulkadîr Maşaripov.

Maşaripov, născut în 1983, vorbeşte patru limbi, a fost instruit în Afghanistan şi a intrat în Turcia în ianuarie 2016. Amprentele sale sunt identice cu cele găsite la locul atacului. Informaţiile despre operaţiunea poliţiei au fost furnizate de Vasip Sahin, guvernatorul Istanbulului.