A trecut o lună de la data limită la care ministrul Sănătăţii trebuia să simplifice procedurile din sistemul de sănătate. Situaţia nu s-a schimbat deloc, spun pacienţii

DISTRIBUIȚI

Timpul trece, aleşii continuă să facă promisiuni, pacienţii se luptă singuri,…pentru viaţa, iar cine nu mai are puteri…moare. Este o realitate dură din România. Şi dacă nu aţi fi crezut, birocraţia este principalul factor care, de multe ori, le pune piedici bolnavilor când caută să se salveze. A trecut o lună de la data limită la care ministrul Sănătăţii trebuia să simplifice procedurile din sistemul de sănătate. Situaţia nu s-a schimbat deloc, spun pacienţii. Ministrul Florian Bodog şi-ar dori să aibă „o baghetă magică” să schimbe lucrurile peste noapte, aşa cum vor oamenii, dar nu se poate. De la autorităţi, momentan, numai promisiuni.

Boala nu ţine cont de culoare, religie, sex, vârstă şi nici de situaţia materială. Nu ţine cont nici de ţara în care te naşti. Dar când vine vorba despre accesul la tratament, pacienţii români sunt defavorizaţi. Iar problemele apar tocmai la sistemul de sănătate. Un sistem ai cărui reprezentanţi ar trebui să facă legi în interesul pacienţilor şi să le ofere acces rapid la terapiile care le salvează viaţa. Aleşii se schimbă, problemele rămân, apar noi promisiuni. Cam aceasta este situaţia. Ministrul Sănătăţii ar vrea să „însănătoşească” rapid sistemul, dar nu are încă puteri magice.

Pacienţii sunt nevoiţi să plece în străinătate pentru a beneficia de tratamentul care le salvează viaţa. Sunt şi medici care îi îndeamnă să facă asta pentru că spitalele de la noi nu sunt dotate cu cea mai performantă aparatură. De multe ori, pleacă doar cine îşi permite. Cei care apelează la diferite formulare pentru a scăpa de o parte din costuri, se îmbolnăvesc mai rău…aşteptând. Şi asta pentru că birocraţia e la putere la noi. Ministrul Florian Bodog a primit drept sarcină din partea premierului să debirocratizeze sistemul din sănătate. Şi spune că procedurile sunt în curs de finalizare.

Pacienţii spun, însă, că în continuare este aceeaşi birocraţie care ucide pacienţii.

Şi nu doar că bolnavii nu au parte de o gamă largă de tratamente, sunt privaţi sau mai bine spus furaţi şi de cele de care au dreptul să beneficieze. Ne referim la ilegalităţile descoperite la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în urma cărora fostul şef a fost arestat. Noul preşedinte promite şi el că situaţia se va schimba.

Din păcate, însă, sunt extrem de rare momentele bune din sistemul de sănătate românesc. Iar dramele celor care se luptă cu un sistem care ar trebui să îi însănătoşească sunt extrem de multe. Şi astfel corupţia din sănătate ajunge să ucidă.