A lucrat în spitale mari din Anglia, dar a decis să se întoarcă în România. Timp de 7 ani a învăţat de la medicii englezi, iar acum tratează pacienţii români şi încearcă să vindece şi sistemul românesc de sănătate. Birocraţia şi procedurile învechite sunt principalele piedici ale bolnavilor de la noi. Pentru aflarea bolii de care suferă, sunt plimbaţi de la un medic la altul

DISTRIBUIȚI

A lucrat în spitale mari din Anglia, dar a decis să se întoarcă în România. Timp de 7 ani a învăţat de la medicii englezi, iar acum tratează pacienţii români şi încearcă să vindece şi sistemul românesc de sănătate. Birocraţia şi procedurile învechite sunt principalele piedici ale bolnavilor de la noi. Pentru aflarea bolii de care suferă, sunt plimbaţi de la un medic la altul. Pentru pacienţii cu afecţiuni neuro oncologice, medicul Horaţiu Ioani a creat o platformă prin care îi ajută să câştige timp şi îi îndrumă spre tratamentul salvator.

Horaţiu Ioani are 35 ani. A absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj, iar apoi a fost admis la rezidenţiat, specialitatea neurochirurgie. Pentru că încă de pe atunci devenise un trend ca tinerii rezidenţi să plece în străinătate, a luat şi el calea Angliei. Nu avea de gând să se stablească acolo, voia doar să vadă cum merg lucrurile în alte sisteme de sănătate. Iniţial a zis că pleacă pentru câteva săptămâni, dar a rămas şapte ani.

Aşa a ajuns să opereze cazuri complexe din neurochirurgie. Şansă pe care, în România, nu ar fi avut-o. Povesteşte că, la noi, partea de mentorat lipseşte cu desăvârşire.

Şi dacă în spitalele din România era o competiţie acerbă, în Anglia a învăţat să lucreze în echipă. Munca lui începea să dea roade, iar în anul 2015, în urma unui examen, a fost acceptat în Colegiul Regal Britanic. Fiind singurul român cu acest titlu, care şi profesează în ţară. După şapte ani petrecuţi în Marea Britanie, a decis să se întoarcă în sistemul medical românesc.

A început să lucreze în echipa de neurochirurgie de la Spitalul Colentina, din Capitală.  S-a lovit însă de proceduri greoaie şi a văzut că, dacă vrea să ajute un pacient, trebuie să apeleze la relaţiile personale. În ţară, un bolnav este plimbat pe la mai multe clinici, până când i se confirmă diagnosticul. Horaţiu Ioani şi-a zis că trebuie să rezolve rapid această problemă. Aşa a luat naştere platforma medicală destinată pacienţilor cu afecţiuni neuro oncologice, deschisă pe banii lui.

Astfel, pacientul primeşte diagnosticul rapid, fără ca acesta să fie nevoit să se plimbe pe la mai multe spitale, în căutarea unui anumit medic.

Bolnavii nu trebuie decât să încarce pe platformă scrisorile medicale, investigaţiile făcute, imagistica, în ordine cronologică, iar după ce medicii vor analiza cazul, vor trimite un plan de tratament personalizat. Ce a reuşit în România, prin intermediul site-ului, în Anglia făcea zi de zi. Primeşte câte 50 de mail-uri, zilnic şi răspunde tuturor. Este percepută şi o taxă de evaluare, dar medicul a făcut multe cazuri şi pro bono. Îi place, deocamdată, în România pentru că sunt multe provocări.