A fost pedepsită de stat pentru că a obţinut 260 de lei din vânzarea unui volum de poezii. Este povestea halucinantă a unei poete diagnosticată cu scleroză multiplă, care a rămas fără pensia de handicap pe o lună, după ce a publicat o carte. Tânăra scriitoare trăieşte cu puţin peste 500 de lei, fără să aibă dreptul de a obţine venituri din muncă

DISTRIBUIȚI

A fost pedepsită de stat pentru că a obţinut 260 de lei din vânzarea unui volum de poezii. Este povestea halucinantă a unei poete diagnosticată cu scleroză multiplă, care a rămas fără pensia de handicap pe o lună, după ce a publicat o carte. Tânăra scriitoare trăieşte cu puţin peste 500 de lei, fără să aibă dreptul de a obţine venituri din muncă. Pentru a-şi recupera pensia de handicap, ea trebuie să conteste decizia în instanţă.

Laura scrie versuri din 2008, de când un diagnostic cumplit i-a schimbat viaţa. Nu poate să lucreze din cauza bolii aşa că timpul şi-l omoară scriind poezii. O editură i-a publicat anul trecut un volum, crezând că fata va strânge astfel bani, ca să poată trăi. Numai că tânăra a câştigat doar 260 de lei, bani pe care i-a primit în cont, în luna iunie. Şi, pentru că a avut profit, statul a pedepsit-o.

Decizia Casei Judeţene de Pensii Suceava nu poate fi anulată aşa că, tinerei nu-i rămâne decât să o conteste în instanţă. Şi pentru că o problemă nu vine niciodată singură, Laura a mai primit o lovitură. În urmă cu doi ani, comisia de evaluare i-a schimbat încadrarea de la gradul de handicap accentuat la cel mediu.

Reprezentanţii DGASPC spun însă că decizia de schimbare a gradului de handicap a venit după ce comisia de evaluare a studiat atent actele semnate de medicul neurolog.

Laura a contestat decizia, însă răspunsul întârzie să apară.

Până atunci, tânăra este nevoită să trăiască cu cei 39 de lei pe care îi primeşte lunar, de la stat, ca ajutor de handicap plus o pensie de 520 de lei. Laura este hotărâtă să-şi caute dreptatea în instanţă.