A fost o zi cu emoţii pentru elevii claselor a IV-a. Copiii au susţinut prima probă la Evaluarea Naţională, la Limba Română

DISTRIBUIȚI

A fost o zi cu emoţii pentru elevii claselor a IV-a. Copiii au susţinut prima probă la Evaluarea Naţională, la Limba română. Subiectele au fost uşoare, susţin micuţii. Stresul nu a fost chiar atât de mare, mai ales că notele nu vor fi trecute în catalog. Scopul testărilor este de a vedea care este nivelul de pregătire al elevilor. Totuşi, pentru prima dată, rezultatelor evaluărilor vor fi centralizate la nivel naţional, a declarat Ministrul Educaţiei. Acesta este şi de părere că ar trebui introduse mai multe examinări.

Elevii claselor a IV-a au susţinut ultima testare înainte să plece de pe băncile şcolii primare. Micuţii s-au pregătit intens pentru prima probă, cea la Limba română.

Evaluările au un rol important pentru a vedea care este nivelul fiecărui elev, astfel încât cadrele didactice să ştie care sunt lipsurile şi unde mai trebuie lucrat. Calificativele nu vor fi trecute în catalog.

Teoretic, fiecare şcoală ar trebui să primească şi un feedback în urma acestor testări. Cadrele didactice sunt de părere că evaluările naţionale ar fi mult mai utile dacă rezultatele s-ar trece în catalog, astfel încât fiecare elev să ştie ce notă merită.

De aceeaşi părere sunt şi copiii.

Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a declarat că aceste evaluări ar trebui privite ca având un caracter formativ, şi nu unul de clasamente care să îi facă pe cei mici să creadă că sunt într-o competiţie cu ceilalţi colegi. Pentru prima dată, rezultatele evaluărilor naţionale de la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a vor fi centralizate la nivel naţional, pentru a avea o viziune de ansamblu asupra situaţiei actuale. Totodată, ministrul susţine că atât elevii, cât şi profesorii trebuie să fie pregătiţi pentru aceste testări, anunţând că vor fi alocate fonduri europene în acest sens.

Elevii urmează să susţină joi proba la matematică. Emoţiile sunt mai mari pentru această materie.

Până ajung la facultate, elevii trec prin cinci testări: patru evaluări naţionale şi bacalaureatul.