72 de sirieni au murit în chinuri în urma unui atac chimic. Alte sute de persoane sunt rănite

DISTRIBUIȚI

Iadul s-a dezlănţuit  într-un oraş din Siria. Cel puţin 72 de oameni au murit în chinuri, printre care şi 20 de copii, în urma unui atac cu gaz neuro-toxic. Alte sute de persoane sunt rănite. Comunitatea internaţională a condamnat ferm această atrocitate, iar Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite se întruneşte de urgenţă ca să discute pe acest subiect. Vă avertizăm că urmează imagini cu un puternic impact emoţional.

Acestea sunt efectele devastatoare ale unui atac cu gaz neuro-toxic. Victimele se sufocă şi au dureri atroce. Primul ajutor presupune montarea unor măşti de oxigen pe chipurile pacienţilor şi spălarea lor de urgenţă cu apă cu tot corpul, căci particulele gazului orăvitor se lipesc de piele şi pot pătrunde şi astfel în organism. Folosirea armelor chimice este strict interzisă de legile internaţionale, însă, în Siria, ţară în care războiul civil a intrat în al şaptelea an, asemenea scene se repetă periodic.

Gazul sarin – o armă de distrugere în masă ar fi fost folosit aici. Imaginile au făcut înconjurul lumii, iar atacul din provincia Idlib, a fost condamnat în cei mai duri termeni. Localitatea Khan Sheikhoun se află sub controlul rebelilor anti-guvernamentali.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, organizaţie bazată în Marea Britanie, precizează că după atacul cu gaz, aviaţia siriană a bombardat şi spitalele unde au fost duşi răniţii.

Cele două tabere beligerante îşi aruncă vina una alteia pentru masacru. Conform Ministerului Apărării din Rusia, ţară aliată preşedintelui Bashar al-Assad, aviaţia siriană a întreprins un raid care a ţintit un depozit de muniţie al rebelilor, în care se aflau şi arme chimice. Însă luptătorii anti-guvernamentali spun că gazul toxic a fost lansat de către forţele regimului de la Damasc.

Din 2011 şi până acum, peste 250.000 de oameni au murit în Siria. Cinci milioane de persoane au fugit din Siria, iar şase milioane de oameni au devenit refugiaţi în propria ţară. În timp ce bilanţul morţilor creşte şi atrocităţile se înmulţesc, sfârşitul acestui conflict sângeros pare o realitate tot mai distantă.