7 morţi şi 9 răniţi este bilanţul atacului american din Siria. Zeci de rachete au fost lansate asupra unei baze aeriene a regimului de la Damasc, ca ripostă la atacul chimic de acum 3 zile

DISTRIBUIȚI

Şapte morţi şi nouă răniţi este bilanţul atacului american de azi noapte din Siria. Zeci de rachete de croazieră au fost lansate asupra unei baze aeriene a regimului de la Damasc ca ripostă la atacul chimic de acum 3 zile care a ucis 86 de oameni. 30 dintre victime erau copii. Comunitatea internaţională a reacţionat, iar dacă Uniunea Europeană, Marea Britanie şi Israelul susţin poziţia americanilor, Rusia a catalogat atacul ca fiind o agresiune asupra unui stat suveran. Aşa că există voci care susţin că e foarte posibil să ne aflăm deja în faţa unui război. Vă avetizez, urmează imagini cu puternic impact emoţional.

Conform Casei Albe, 59 de rachete de tip Tomahawk au fost lansate de forţele SUA, la ora 3.45 , ora României şi au vizat baza aeriană de la Shayrat, controlată de forţe loiale regimului lui Bashar al Assad, aflată la sud-est de oraşul Homs. De aici se pare că a fost controlat atacul chimic de marţi, care a ucis numeroşi civili, printre care 30 de copii şi 20 de femei. SUA acuză regimul Assad că a folosit o suvstanţă neurotoxică de tip gaz sarin pentru a ataca grupurile ostile din oraş. De altfel, atrocitatea acestui atac a fost motivul invocat de preşedintele american Donald Trump care, prin ordinul său, a declanşat riposta de azi noapte. 

În atacul cu rachete de azi noapte au fost vizate un aerodrom, mai multe aparate de zbor , dar şi staţii de alimentare cu carburant. Conform Pentagonului, SUA  a notificat Rusia înainte de atac, pentru că în baza respectivă s-ar fi aflat şi militari ruşi. Preşedintele Vladimir Putin a condamnat atacul pe care l-a catalogat drept o agresiune asupra unui stat suveran. În schimb, state precum Israelul sau Marea Britanie consideră operaţiunea de azi noapte o măsură justificată pe care o susţin. Din România, comunitatea siriană vede acţiunea americanilor ca fiind doar începutul.

În urma ofensivei americane de azi noapte preţul petrolului a crescut în câteva ore cu 2 la sută, la fel şi preţul aurului care a urmat un trend ascendent. În schimb dolarul a scăzut. Guvernatorul provinciei Homs consideră că ofensiva americană a produs pagube materiale însemnate , întreaga bază de la Shayrat fiind distrusă, însă bilanţul victimelor nu este atât de mare în raport cu intensitatea atacului. Oficialii regimului Assad condamnă acţiunea americanilor şi continuă să susţină că nu a existat un atac chimic îndreptat împotriva civililor , ci a fost vorba doar de un asalt aerian asupra unor depozite în care se aflau substanţe chimice . De aici a plecat norul toxic ce ar fi ucis în chinuri zeci de oameni. Ipoteza este susţinută de Rusia, dar a fost demontată de experţi militari.