4 milioane de oameni din întreaga lume şi-au pierdut vederea din cauza glaucomului. O boală fără durere, fără simptome, dar care, nedepistată la timp, duce la orbire

DISTRIBUIȚI

V-aţi întrebat vreodată ce aţi face dacă v-aţi trezi într-o zi şi nu aţi mai vedea bine sau chiar deloc? Greu de imaginat. Totuşi, în situaţia asta sunt peste 4 milioane de oameni din întreaga lume, care şi-au pierdut vederea din cauza glaucomului. O boală fără durere, fără simptome, dar care, nedepistată la timp, duce la orbire. Totodată, glaucomul nu poate fi tratat. În cazul acesta, controlul preventiv la medicul oftalmolog este singura soluţie care poate opri la timp afecţiunea gravă.

Cu asta sunt nevoiţi să se obişnuiască şi să trăiască cei care îşi pierd vederea din cauza glaucomului: patru milioane şi jumătate de oameni din întreaga lume.

Boala este caracterizată printr-o creştere a presiunii intraoculare şi îngustarea câmpului vizual.

Factorii de risc cei mai importanţi sunt diabetul, istoricul de glaucom în familie, presiunea intraoculară crescută, vârsta şi miopia severă.  Veştile rele în ceea ce priveşte glaucomul sunt că nu se tratează şi că duce la orbire.

Veste bună este că dacă e depistat la timp, poate fi oprit din evoluţie. Diagnosticarea se face prin examinarea nervului optic sau examenul oftalmologic efectuat cu dilatarea pupilei, determinarea presiunii intraoculare, examinarea câmpului vizual şi examinarea unghiului de drenaj.

Boala este răspunzătoare pentru 12 la sută dintre cazurile de orbire. Recomandarea pe care o fac medicii este controlul oftalmologic periodic, preventiv, astfel:

CONTROL PREVENTIV LA OFTALMOLOG:

– înainte de 40 de ani: o dată la 4 ani

– între 40 şi 54 de ani: o dată la 3 ani

– între 55 şi 64 ani: o dată la 2 ani

– peste 65 de ani: anual sau chiar o dată la 6 luni

sursa: Asociaţia Mondială Împotriva Glaucomului

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ 80 de milioane de oameni din întreaga lume au glaucom.