20 de copii din satul Cucuteni trebuie să meargă la şcoală. În mod normal sunt arondaţi unităţii de învăţământ de la Moţăeni, dar ca să ajungă acolo trebuie să urce un deal şi să meargă vreo 20 de kilometri

DISTRIBUIȚI

Într-o şcoală din Dâmboviţa, copiii ajung la cursuri indiferent de vreme, indiferent de coduri şi de deciziile care se iau la Bucureşti, la nivel de primărie! Şi nu merg cu autobuzul o staţie sau două, ca cei din capitală, ci parcurg zilnic 12 kilometri, dus-întors! Aşa le e soarta, pentru că s-au născut într-un sat îndepărtat şi mai ales pentru că birocraţia din birourile autorităţilor locale este uriaşă. Edilii îşi pasează responsabilitatea de la unul la celălalt.

20 de copii din satul Cucuteni trebuie să meargă la şcoală. În mod normal sunt arondaţi unităţii de învăţământ de la Moţăeni, dar ca să ajungă acolo trebuie să urce un deal şi să meargă vreo 20 de kilometri. În aceste condiţii, părinţii au decis să îi înscrie la şcoala de la Fieni, până la care distanţa este la jumătate faţă de cea din Moţăeni.

Directorul şcolii vorbeşte despre un protocol care ar fi necesar între cele două primării, pentru că niciuna dintre cele două nu îşi asumă transportul celor mici. Primarul din Moţăeni nu are bani. Cel de la Fieni nu are cadru legal. Şi uite aşa copiii sunt cei care suferă, cu tot cu părinţi.

Cei 20 de copii se trezesc zilnic la ora cinci şi jumătate, ca să poată ajunge până la ora 8 în clasă. Drumul e lung, iar mersul prin zăpadă e greu…

În acest timp, la Bucureşti, şcolile stau mai mult închise în ultima perioadă. Printr-o decizie de primar, care insită că elevii nu vor primi absenţe. Şi totuşi, nimeni nu garantează că aşa va fi. O profesoară deja a reacţionat pe Facebook şi a anunţat că ea va pune absenţe tuturor celor care vor lipsi de la ora ei.