1,5 milioane de români trăiesc o bătrâneţe încărcată de singurătate. Tocmai de aceea Guvernul pune la bătaie 15 milioane de euro pentru proiecte destinate vârstnicilor

DISTRIBUIȚI

1,5 milioane de români trăiesc o bătrâneţe încărcată de singurătate. Se bucură atunci când vine poştaşul să le dea pensia. Doar aşa mai schimbă şi ei o vorbă cu cineva. Este trist, dar este o realitate. Tocmai de aceea Guvernul pune la bătaie 15 milioane de euro pentru proiecte destinate vârstnicilor.

La 83 de ani, domnul Iosif se simte singur. În afară de soţia lui care este bolnavă, nimeni nu îi adresează o întrebare.

În România, un milion şi jumătate de bătrâni trăiesc şi suferă în singurătate. Rar le calcă cineva pragul. Zece la sută din cei peste cinci milioane de pensionari ai României au o pensie în jur de patru sute de lei. Asta înseamnă că, dincolo de faptul că sunt singuri, sunt şi foarte săraci, aşa că libertatea lor de mişcare este foarte mică. Guvernul pune la bătaie 15 milioane de euro, bani europeni, pentru ca ONG-urile şi autorităţile locale să gândească şi să implementeze proiecte în care să-i implice pe bătrâni.

Lipsa timpului liber al copiilor şi al nepoţilor, plus distanţa fac ca bătrânii să fie aproape ai nimănui.

Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul Muncii vor de la ONG-uri şi de la autorităţile locale proiecte în care bătrânii să fie implicaţi. Fie ca sunt vizitaţi la domiciliu, fie ca sunt integraţi în comunitate şi dau o mână de ajutor. Un exemplu de bună practică al unui proiect adresat vârstnicilor este Telefonul Vârstnicului, al Fundaţiei Principesa Margareta a României. Aici, bătrânii sună, sunt ascultaţi şi îndrumaţi dacă au nevoie de ajutor. Într-un an au fost primite nouă mii de apeluri.

Proporţiile singurătăţii în care trăiesc sute de mii de bătrâni o reflectă cel mai bine studiile. Conform cercertării „atitudinea tinerilor faţă de bunici” peste jumătate dintre cei intervievaţi nu găsesc timp să le dea bunicilor nici măcar un telefon în fiecare săptămână. Nu sunt mulţi nici cei care reuşesc să-i viziteze des. Şi dacă totuşi ajung la ei… discuţiile se învârt în jurul amintirilor. Tinerii nu le cer sfatul bătrânilor, aşa că oamenii se simt încă o dată inutili în familie şi în societate.