14 într-o singură zi, peste 5.000 într-un an! Este numărul înţepăturilor pe care le suportă copiii cu diabet zaharat pentru monitorizarea glicemiei. Aproape 3.000 de copii din România sunt dependenţi de insulină şi trec prin acest chin. Viaţa pacienţilor ar fi mai frumoasă şi mai uşoară cu ajutorul unui senzor de monitorizare continuă a glicemiei, care necesită doar 2 înţepături pe zi

DISTRIBUIȚI

14 într-o singură zi, peste 5.000 într-un an! Este numărul înţepăturilor pe care le suportă copiii cu diabet zaharat pentru monitorizarea glicemiei. Aproape 3.000 de copii din România sunt dependenţi de insulină şi trec prin acest chin. Viaţa pacienţilor ar fi mai frumoasă şi mai uşoară cu ajutorul unui senzor de monitorizare continuă a glicemiei, care necesită doar 2 înţepături pe zi. Costurile sistemului, însă, sunt foarte mari, iar statul nu îl decontează. Asociaţiile de pacienţi trag un semnal de alarmă şi cer autorităţilor să facă ceva încât copiii să nu mai fie supuşi zilnic unui chin, atunci când trebuie să măsoare nivelul glicemiei din sânge.

În România, 10 la sută din populaţie suferă de diabet. Teodor, în vârstă de 6 ani, a fost şi el diagnosticat cu diabet zaharat tip 1. Încă de la primele simptome, mama şi-a dat seama că ceva nu este în regulă cu băiatul ei.

La spital, diagnosticul crunt a fost confirmat. A trecut un an de zile de când a început lupta lui Teodor cu tot ce presupune această afecţiune.

Cel mai greu şi urât lucru pentru copiii dependenţi de insulină este acela că trebuie să se înţepe zilnic pentru monitorizarea glicemiei. De 14 ori într-o singură zi, pe lângă înţepăturile pentru administrarea insulinei.

David are 9 ani şi a aflat şi el că are diabet în urmă cu 4 ani.

A trecut deja prin 4 come hipoglicemice.

Ştie şi el ce înseamnă chinul verificării glicemiei.  S-a bucurat, însă, când a auzit că există o totuşi o soluţie pentru ca viaţa lui şi a altor copii cu diabet să fie mai frumoasă. Este vorba despre senzorul de monitorizare a glicemiei care necesită acum doar 2 înţepături pe zi.

Senzorul de glicemie monitorizează continuu şi are ataşat un transmiţător care se montează poate monta

Părinţii află şi ei în timp real valoarea glicemiei copiilor, iar când aceasta nu este în parametrii normali, senzorul declanşează o alarmă pentru a lua măsurile necesare. Numai că, în ţara noastră, copiii cu diabet nu beneficiază în mod gratuit de acest sistem de monitorizare, iar costurile sunt foarte mari. Kit-ul de start ajunge la 900 de euro. Părinţii dau însă câte 200 de euro lunar pe senzori pentur că aceştia au o valabilitate de doar o săptămână.

Deşi în 20 de ţări din Europa senzorul este decontat de stat, în România nu se întâmplă acest lucru. Astfel că acei copii care provin din familii sărace nu îşi permit să îl cumpere şi sunt nevoiţi să se chinuie înţepându-se de mai multe ori pe zi pentru a-şi măsura nivelul glicemiei din sânge. Asociaţiile pacienţilor cu diabet speră că statul român va lua măsuri în acest sens, iar această terapie va fi curpinsă în programul naţional pentru decontare. Până atunci, Ministerul Sănătăţii va accesa fonduri europene pentru depistarea precoce a diabetului la persoanele cu risc crescut.

La nivel mondial, 425 de milioane de oameni suferă de diabet.