1 Aprilie, în satul lui Păcală. Locuitorii din Păcăleşti au toate motivele să creadă că pe uliţele lor prăfuite s-a născut adevăratul farsor al tuturor timpurilor. Bătrânii spun că Păcală, cel mai glumeţ român, a trăit în satul din Bihor care îi poartă numele

DISTRIBUIȚI

Deşi legenda spune că Ziua Păcălelilor îşi are originea în Franţa, ei bine locuitorii unui sat din România au toate motivele să creadă că pe uliţele prăfuite din… Păcăleşti s-a născut adevăratul farseur al tuturor timpurilor. Bătrânii spun că Păcală, cel mai glumeţ român, a trăit în satul din Bihor care îi poartă numele şi că el este cel care a dat startul păcălelilor. Oamenii din Păcăleşti sunt convinşi că Păcală a existat, a trăit şi… a păcălit oameni, pe uliţele satului.

Păcală, personajul de poveste care ne-a colorat întreaga copilărie, a păcălit pentru prima dată, unde altundeva decât în satul Păcăleşti din Bihor. Cel puţin, asta spun sătenii care sunt mândri nevoie mare că sunt urmaşii celui mai glumeţ român.

Bătrânii spun că numele satului provine de la unul dintre localnicii din sat pe care îl chema Păcală şi care era pus pe şotii mai tot timpul.

Aşa se face că, în timp, locuitorilor acestui sat le-a mers renumele de păcălici.

Legenda spune că celebrarea zilei păcălelilor îşi are originea în Franţa. În momentul în care a fost adoptat calendarul Gregorian, Anul Nou a fost mutat de la 1 aprilie la 1 ianuarie. Vestea schimbării s-a răspândit însă destul de încet, iar cei care nu aflaseră de schimbare erau consideraţi păcăliţi. Practicarea farselor de 1aprilie a traversat rapid oceanul şi s-a răspândit apoi în toată lumea. Se spune că farsele trebuie să fie făcute până la prânz. Orice păcăleală pusă la cale după această oră aduce ghinion farsorului. Pe de altă parte, cei care nu răspund cu zâmbetul pe buze unei farse de 1 aprilie vor fi urmăriţi tot anul de ghinion.